Консумацията на червено месо, както и на обработено, увеличава рисковете от смъртност от най-различни причини, докато яденето на бяло месо намалява този риск, сочи мащабно проучване, проведено в САЩ сред повече от половин милион души които са били на възраст между 50 и 71 години в началото на наблюдението през 1995 г.
Доброволците са отговорили тогава на подробен въпросник за своите хранителни навици за консумацията на червено месо, консервирано месо и бяло месо. Те са наблюдавани в продължение на 10 години чрез данните на службите за социално осигуряване. През този период 47 976 мъже и 23 276 жени са починали. По-голямата част от тях са обявили във въпросника, че предпочитат да консумират червено месо (средно количество 62,5 грама на хиляда калории, приети дневно) и при тях рискът от смърт се оказал завишен в сравнение с онези, които поемали 9,8 грама на 1000 калории дневно). Учените, провели изследването, са установили също такава зависимост при онези, които консумират промишлено консервирано или обработено месо - завишена смъртност при хората, които приемат средно количество 22,6 грама на хиляда калории дневно, спрямо онези, които приемат 1,6 грама на 1000 кал. дневно. Тези зависимости са установени независимо от други фактори за здравословен или нездравословен начин на живот и хранене - например тютюнопушене и затлъстяване или консумация на пресни плодове и зеленчуци и въздържание. /АФП