Руските военни са отстъпили с около 2 километра от фронтовата линия край Бахмут, съобщават източници в Киев.

Това би потвърдило информацията на собственика на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който обяви, че част от бойците са оставили позициите си, а на други места са заменени от редови части на руската армия, които са значително по-слабо подготвени, информира националната телевизия. 

 

Сутрешна сводка: Командосите от чеченския спецназ „Ахмат“ навлязоха в Бахмут, авиация и ракетчици от ВСУ нанесоха серия удари по руските войски ВИДЕО

Готвачът на Путин обаче съобщава в своя телеграм канал, че бойците му са напреднали на 170 метра в Бахмут и са заели 50 000 квадратни метра. 

Под контрола на украинските защитници на града остава площ от само 2,25 квадратни километра. 

Продължаваме да се движим към високите сгради на Бахмут в западните покрайнини, пише собственикът на ЧВК „Вагнер“ в социалната мрежа.

В друг свой пост той информира, че военната му компания продължава офанзивата в Бахмут и очаква да получи необходимото количество боеприпаси и оръжие.

 

Засега са ни снабдили с минимално количество боеприпаси, въпреки разпореждането на висшето ръководство ЧВК "Вагнер" да бъде обезпечена с всичко необходимо, споделя Пригожин.

„При липса на боеприпаси "месомелачката" ще работи в обратна посока: Въоръжените сили на Украйна ще унищожат ЧВК "Вагнер".

Фланговете вече се пропукват и пропадат“, предупреждава той.

Искам боеприпаси, за да спася живота на бойците и да превзема Бахмут, в който са останали около 5% окупирани от врага, добавя руският олигарх. 

Той пояснява, че в града работят само „музиканти“, а фланговете са дадени на части на Министерството на отбраната.

 

Той е публикувал в своя телеграм канал карта на района край село Клешчеевка, под която пише за „вклиняване“ на противника. На това място 72-ра бригада от Московска област напусна позициите си, добавя шефът на „музикантите“.

В същото време украинската информационна агенция УНiАН информира, че войниците от трета десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна са показали кадри от първия ден на операцията край Бахмут, по време на която 72-ра бригада на Руската федерация е избягала от позициите и е оставила „вагнеровците“ да умрат.

В резултат на битката в този ден 13 руски нашественици бяха унищожени, други 25 бяха ранени. Няколко склада за боеприпаси бяха унищожени, съобщава украинското издание. 

 

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в интервю, излъчено по телевизионния канал АТВ на босненската Република Сръбска в сряда, че Русия действа бавно в Украйна, защото провежда специална военна операция, а не война.

Стараем се да запазваме градовете и човешкия живот, добавя той, цитиран от ТАСС и БТА.

"Разбира се, да се съпостави военния потенциал на Украйна и Русия е много сложно. И вие ще кажете: защо руснаците действат толкова бавно? Защото руснаците не водят война", заяви Песков.

"Ние не водим война. Да водиш война - това е съвсем различно, това е пълно унищожаване на инфраструктурата, това е пълно унищожаване на градовете. Ние не правим това. Ние се опитваме да запазваме инфраструктурата и ние се опитваме да запазваме човешкия живот", обясни говорителят на Владимир Путин.

Още от първия ден на пълномащабната руска инвазия в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин я определи като "специална военна операция". Изказванията на Песков са в противоречие с многобройните сведения за руски удари срещу жилищни сгради и инфраструктура в Украйна.

Говорителят на Кремъл повтори тезите, че Западът е "излъгал" Русия след разпадането на Съветския съюз с разширяването на НАТО и разполагането на натовска инфраструктура на границите на Русия.

Песков каза още, че за първата година от "специалната военна операция" Русия е постигнала редица цели, но "още е необходимо противникът да бъде изтласкан надалеч", затова и военните действия ще продължат.

От седмици има очаквания за мащабно контранастъпление на украинската армия. Украинският външен министър Дмитро Кулеба обаче предупреди да не се очаква твърде много от възможната пролетна офанзива на украинските сили.

"Не гледайте на това контранастъпление като на последното, защото ние не знаем какво ще излезе от него", каза Кулеба пред германския вестник "Билд" и допълни: "За да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук