Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп успя да спечели подкрепата на най-малко 37 републикански депутати в Камарата на представителите, което може да му помогне в предизборната кампания и евентуални съдебни спорове, съобщи интернет порталът Axios.

Според него „Тръмп е бил подкрепен от 37 републиканци в Камарата на представителите“. Сред тях са "повече от една трета от републиканците" в съдебната комисия и комисията по надзор и отчетност на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Изданието посочва, че Тръмп, в светлината на прожекторите заради обвиненията срещу него, иска от членовете на тези комитети да извършат проверки на работата на прокуратурата в окръг Ню Йорк, където се води производство срещу него.

Лекарят на Обама и Тръмп предупреди, кога Байдън ще започне тотална война с Русия и Китай 

Бившият президент редовно се консултира по телефона с републикански законодатели, най-често с председателя на съдебната комисия на Камарата на представителите Джим Джордан (от Охайо) и Елиз Стефаник (от Ню Йорк). Те са "ключови играчи" сред поддръжниците на Тръмп в Камарата на представителите.

Според портала, бившият президент обсъжда със законодателите възможността споменатите комисии да разследват настоящия американски лидер Джо Байдън. Тръмп многократно е обвинявал Байдън в участие в корупция. Изданието казва, че бившият президент е получил подкрепата на поне петима републикански сенатори.

Следващите президентски избори в САЩ са насрочени за ноември 2024 г. Тръмп обяви през ноември 2022 г., че се включва в битката за най-високия държавен пост в страната. Байдън даде да се разбере, че разчита на преизбиране. Той обаче все още не е обявил началото на нова предизборна кампания.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук