Британският таблоид Daily Mail съобщи за инцидента, станал в Северно море край бреговете на Норвегия. На 7 август патрулен самолет Poseidon P-8 на RAF, наричан „ловец на подводници“, преследва руска атомна подводница от клас „Акула“. Също така движението на руския кораб е наблюдавано от норвежки военни кораби.

Британски инженер, работещ на норвежкия шелф, снима изплували на повърхността кораби на НАТО и руска подводница.

„В неделя вечерта видяхме британския Poseidon P-8, а в понеделник видяхме кораби на НАТО и самата подводница на повърхността“, каза той.
Според очевидец той е имал впечатлението, че силите на НАТО са принудили подводницата да изплува. Експертите обаче се съмняват в това.

„Те могат да ги заставят само с дълбочинни бомби", каза Сидхарт Каушал, изследовател в Кралския съвместен институт за отбранителни изследвания. „Това е игра на котка и мишка между подводните патрули и страните, към които се приближават. Подводниците доста често вървят по морска повърхност, по-безопасно е“.

Российская подлодка появилась над водой на следующий день после того, как силы НАТО стали наблюдать за ней

Каушал, след като разгледа снимките, потвърди, че на тях е изобразена „Акула“ и предположи, че корабът може да принадлежи на Северния флот на Руската федерация. Край бреговете на Норвегия той можеше да се озове на път за родното си пристанище, връщайки се от парада в чест на Деня на руския флот, който се проведе в Санкт Петербург на 31 юли.

"Каквото и да прави подводницата там, било то обикновен транзит или нещо секретно, норвежците биха искали да я наблюдават с помощта на силите на НАТО", каза експертът. "НАТО казва, че активността на руските подводници е на ниво, което невиждани от Студената война насам."

Изданието отбелязва, че през юли в същия район британски военен кораб е проследил движението на две руски подводници при навлизането им в Северно море.

В началото на юли руският флот получи най-дългата известна подводница "Белгород", тя беше прехвърлена в пристанището на Северодвинск. Производителят нарича подводницата изследователски кораб, но експерти смятат, че тя е предназначена за шпионаж и може да носи ядрени ракети.

На 30 юни медиите съобщиха, че Руската федерация е изтеглила пет от седемте подводници от Севастопол. Четири от тях са в състояние на готовност за бойни действия, а друга подводница е на ходови изпитания. Всички подводници са носители на крилати ракети тип "Калибър", с които руснаците нанасят удари по украински градове.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук