Няколко 400 мм торпеда, четири противокорабни мини и отряд от шестима военни водолази - това е арсеналът на малката подводница от проект 865 "Пираня", разработена в СССР през 80-те години на миналия век .

За способностите й разказаха офицерите от първия й екипаж, цитирани от Труд.

Проект 865 е създаден от конструкторско бюро "Малахит" по задание на съветския военноморски флот. Разработката на лодката започва през 1976 г. Общо две подводници от този проект са построени: MS-520 и MS-521, и са на въоръжение в руския флот от 1990 до 1999 г.

Водещата подводница MS-520 е приета от ВМС за едногодишна изпитателна експлоатация на 30 декември 1988 г., втората - на 25 декември 1990 г. Лодките са базирани в базата Лиепая на Балтийския флот. В края на службата си са нарязани на скраб в Кронщадския морски завод. 

"Пираня" може да се потапя на дълбочини до 200 метра, дължината й е 28,2 метра, широчината - 4,7 метра.

Може да достигне тихо до всяка точка на света и да причини непоправими щети на врага в морето или в пристанищи зони. За времето си е истински пробив в технологиите: титаниев корпус, пълен с модерно оборудване, с отлична маневреност и почти невидим за радарите. 

Екипажите, подобно на лодката, са засекретени и им е забранено да носят военни униформи, да се представят като подводничари и дори случайно да попадат в обективите на камерите. 

Една от подводниците на проекта участва в снимките на популярния и у нас руски игрален филм „Особености на националния риболов“.

Днес в петербургското Бюро по машиностроене "Малахит" вече има актуализирана концепция на съвременни свръхмалки подводни лодки "Пираня-Т" и "Сервал". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук