Призрачни улици, затворени катедрали, изпразнени магазини, пусти кафенета. Това са част от хилядите снимки, които хората от Северна Италия пускат във Фейсбук профилите си след паниката от седемте смъртни случаи на коронавируса.

Най-страшно е в областите Ломбардия, Венето, Пиемонте, Фриули и Емилия-Романя, които са най-засегнати от вируса към момента. Властите там обявиха, че затварят обществените сгради до 2-ри март и препоръчват на хората да избягват публичните места, включително и болниците, а да викат за прегледи лекарите по къщите.

Хранителните магазините в Милано са опустошени след нощното пазаруване снощи, когато паниката обхвана града и всички се юрнаха да пазаруват.


Виждала съм подобно нещо само преди Коледа, но тогава хората бяха спокойни. Сега пълнят количките до горе с макарони, консерви, меса и кафе, разказва 55-годишния  Джакомо.

На опашките се чакаше с часове, а хората буквално изхвърляха от магазините всеки с остра кашлица. По улиците притичваха хора, опаковани в шалове, защото маските отдавна свършиха и само късметлии успяват все още да си ги набавят.

Предприятията не работят, голямата катедрала е затворена, а туристите се изпариха. В кафенета се говори само за това колко нови смъртни случаи има, казва Джакомо. 

32-годишната Кристиана пък разказа, че не успяла да си купи продукти и решила да си поръча по телефона, както правила всяка седмица. Този път й отговорили, че доставката може да отнеме дни.   

По информация на местните медии, аналогична е ситуацията в цяла северна Италия. Президентът на Ломбардия Атилио Фонтана призова съгражданите си да не изпадат в паника в специално обръщение по най-популярното радио Rtl.

Нека живеем живота, както сме го водили досега, каза той и обяви, че независимо от опосканите магазини, ще има нови доставки, така че да няма дефицит на продукти.

Регистрираните смъртни случаи в Италия са 7.Заразените са 229, съобщи снощи началникът на „Гражданска защита“ Анджело Борели. Шест от тези случаи са в северния район Ломбардия, където са предприети специални мерки за достъп до засегнатите населени места. Един е във Венето.

До момента все още не е намерен приносителят на заразата или така нареченият "нулев пациент". 

Премиерът Джузепе Конте каза, че е изненадан от случващото се и от броя на засегнатите хора, но че положението е под контрол, на което се дължи и откриването на заразените. 

Ефектът от коронавируса се отрази на финансовата борса в Милано, която стартира негативно с 3,5%.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!