На Стария континент още 3 държави регистрираха първи случаи на заразени. Това са Ирландия, Люксембург и Чехия.

САЩ и Австралия съобщиха за първите си смъртни случаи.

Близо 87 00 души по света са заразени с Ковид-19. Нараства делът на излекуваните - те са вече над 42 600. Смъртността сега е около 3,5% - повече от тази при сезонния грип, но далеч по-малка от тази при епидемията от ТОРС през 2002 г.

Светът живее под знака на коронавируса. Първата жертва в САЩ е 50-годишен мъж. Той е починал в медицински център в Къркланд, щата Вашингтон. Още 50 пациенти са изследвани със съмнения за зараза и в щата обявиха извънредно положение. 


Кати Лофи - департамент по здравеопазването на Вашингтон: Ако видим по-голямо разпространение в щата, може да отменим масови публични събития.

Първият починал от вируса в Австралия е 78-годишен пасажер от круизния кораб "Даймънд принсес", който беше поставен под карантина в Япония.

Армията на Южна Корея участва в усилията за овладяване на най-сериозната епидемия на КОВИД-19 извън Китай с над 3500 заразени и 17 смъртни случая. Дезинфеикцират се пътища, инсталират се мобилни клиники, осигуряват се маски. Хората бяха призовани този уикенд да стоят по домовете си и дори да не ходят на църква.

Затворени са църквите в Милано - града, който е в центъра на най-голямата епидемия в Европа. Реакциите са различни.

Не всички се подчиняват. В Париж проведоха полумаратона на града, въпреки обявените мерки, с които беше отложен.

Оливие Веран - министър на здравеопазването на Франция: Всички събирания на повече от 5000 души в затворени пространства се отменят. Съветваме да се отменят и масови събития на открито.

Няма ограничения за музеите, но тази сутрин туристи чакаха в дъжда отварянето на Лувъра, където служителите имаха съвещание, посветено на коронавируса.