Според експерти от британската агенция за набиране на персонал Randstad, които са провели проучване, пандемията от коронавирус може да лиши човечеството от една от най-старите му традиции - ръкостискането, съобщава "Дейли Мейл".

Както отбелязва организацията, традицията да се подава ръка на хората е част от интервютата за работа от десетилетия. Компанията е проучила 735 души, които търсят работа, и ги е попитала дали подават ръка на интервюиращите.

Станало е ясно, че две трети от търсещите работа не желаят физически контакт с други хора в условията на разпространение на коронавируса. Само една трета от търсещите работа смятат, че ръкостискането е подходящо.

Правителството на Великобритания е разработило през 2020 г. мерки срещу COVID-19, които включват забрана за ръкостискане. Според говорителя по набирането на персонал Джена Александър идеята за задължителен поздрав с ръкостискане, както и пътуването на дълги разстояния за интервюта за работа, вече се смятат за ненужна формалност.

"Традиционният поздрав и сбогуване по време на интервю за работа се смята за стар ритуал, от който повечето хора се надяват да се отърват. Необходими бяха световна пандемия и правителствени съвети, за да се промени възприятието на хората. Целта на интервюто за работа е да се разбере дали човек е подходящ за работата, а не да се оценява колко добре се ръкува", добавя тя.

Ръкостискането е една от най-старите традиции на човечеството. Например то е изобразено на барелеф, представящ събития, случили се през 855 г. пр.н.е. Асирийският цар Салмананасар III и вавилонският цар Мардук-Закир Шуми I участват в това историческо ръкостискане.

През 2020 г. д-р Джеймс Шепърд, професор по социална психология в Университета на Флорида, предложи алтернатива на ръкостискането след края на пандемията от коронавирус. Според него това може да е поклонът.

Превод и редакция: БЛИЦ