Поредната Ковид вълна напълни инфекциозно отделение на общинската болница в Дупница заради растящия брой на заразените, в Ковид отделение се превръща и отделението по ортопедия, пише struma.bg.

Само в един ден са приети нови петима пациенти с коронавирус. Сред тях трима братя от Дупница, двама от които близнаци.

Огнище на зараза има в село Ресилово, община Сапарева баня. През празничните дни е имало кръщене в селото, на което са присъствали и тримата братя. Родителите на кръстеното дете също са с Ковид-19, но са на домашно лечение. Сред гостите на кръщенето е имало и гастарбайтери, върнали се от САЩ.

Заради риска от разпространяване на коронавируса вчера полицай и инспекторът от РЗИ д-р Райна Сапаревска пазеха на входа на ДКЦ 1 в центъра на Дупница да се спазва „зеленият коридор” за майки с деца, който е от 8.00 до 11.30 часа.

По нареждане на Областния кризисен щаб колегите им от Общинския кризисен щаб в община Дупница взеха решение да се осигури “зелен коридор” за майки с деца в поликлиниките в Дупница от 8.00 до 11.30 ч. във вторник и четвъртък.

Пред входа на поликлиниката вчера се образува опашка от родители с малки деца, които не бяха допускани вътре, тъй като децата са с температура и разстройство. Около 30-ина души – кои с маски, кои без маски, се тълпяха пред входа, чакайки да изтече времето, определено за „зелен коридор”, за да минат с децата на преглед при лекар. 

Гастарбайтери пък бързаха да си получат резултатите от тестовете, взети им предишния ден, за да си тръгнат за чужбина. Обстановката беше изключително напрегната. Служители в лабораторията, която издава сертификати, тичаха нагоре-надолу по стълбите, за да сменят насрочените часове на записани за тест пациенти.

Д-р Р. Сапаревска следеше стриктно да се спазват правилата и да не се нарушава „зеленият коридор”, което доведе до недоволство сред чакащите. 

“Детето е с температура и разстройство. Не ни пуснаха да влезем вътре, защото било болно, а нали затова е коридорът, да осигури достъп до медицинска помощ на майки с болни деца. Сега ще трябва да чакаме да приключи времето, определено за “коридора”, и тогава ще влезем при  лекаря. Стоим вече около 1 час на опашката”, заяви баба с внуче в количка.

Баща и майка с дете на ръце също чакаха на образувалата се опашка, за да заведат детето си на лекар, тъй като е с повръщане и разстройство. 

В същото време течеше и една от традиционните задължителни имунизации на 13-г. деца при личните лекари в ДКЦ 1.

Оказа се, че върлува и друг вирус в Дупница, който протича сред децата с повръщане и температура. Детско отделение на общинската болница е пълно с малки пациенти, като преобладават от пеленачета на 2 месеца до 4-5-годишни.