Експерти предоставиха проучване, резултатите от което показват, че коронавирусът е започнал да се разпространява в САЩ и Европа много по-рано, отколкото са били регистрирани първите случаи на инфекция, пише Nature.

Предаването на вируса е станало в Калифорния, Тексас, Ню Йорк и Флорида много преди първите случаи в страната да бъдат официално признати. Това се случи едва в края на януари 2020 г., а вирусът започна да заразява хората още през 2019 г. Подобна ситуация се наблюдава и в много европейски страни.

Екипът от специалисти стигна до заключението, че поради липса на информация за коронавируса той е бил в състояние да циркулира безпроблемно в продължение на няколко седмици. Инфекцията се предавала в много региони, но първите случаи започнали да се регистрират едва през зимата, а в някои страни дори в началото на март.

За да проведат анализа, експертите са използвали статистически модел, наречен Глобална епидемия и мобилност (GLEAM). Той условно разделя света на 3200 различни субпопулации, които са разположени в 200 града около определени транспортни възли.

Струва си да се отбележи, че моделът е приложен в много ранни етапи на пандемията, за да се разбере как точно се разпространява вирусът в Китай. Те откриха, че ограниченията за напускане на Ухан можели да помогнат за леко забавяне на предаването на коронавирус, но с не повече от няколко дни.

Забраните за пътуване не работят, тъй като обикновено се въвеждат твърде късно. Когато това се случи, болестта има време да се разпространи в цялата страна.

Превод: БЛИЦ