В Китай 22-годишен мъж изпи литър и половина кока кола за 10 минути и неочаквано почина ден по-късно, съобщава Daily Mail.

Неидентифицираният мъж отишъл в болницата шест часа, след като пил газираното, като се оплакал от силна болка и подут стомах. Той казал на лекарите, че бързо е изпил литър и половина кола, за да се охлади в жегата.

По време на прегледа и тестовете китаецът са бил диагностициран с пневматоза - образуване на въздушни кисти в чревната стена и чернодробен инфаркт - увреждане на черния дроб, причинено от недостатъчно снабдяване с кръв или кислород. Лекарите оказали на пациента необходимата помощ, но след 12 часа състоянието му се влошило и тестовете показали, че черният дроб е сериозно повреден. Мъжът починал шест часа по късно.

Лекарите казват, че поради факта, че китаецът бързо е изпил колата, в тялото му се е натрупал твърде много въглероден диоксид, който е провокирал кислородния глад на черния дроб и е причинил смърт. Те добавят, че газът от червата е изтекъл в порталната вена, един от основните кръвоносни съдове на черния дроб. 

Биохимикът Нейтън Дейвис от Университетския колеж в Лондон отрече спекулациите на китайските лекари. Той заяви, че вероятността смъртта да настъпи в резултат на пиене на газирана напитка е нищожна. Според него причината за смъртта може да е била бактериална инфекция, известна причина за натрупване на газове в тялото, а не безалкохолна напитка.

„Това обикновено се случва, когато бактериите пътуват от стомашно-чревния тракт до мястото, където не трябва да бъдат, в този случай лигавицата на тънките черва. Газът, произведен в червата, след това може да изтече в други свързани области на тялото, като порталната вена“, каза Дейвис.
Професор Дейвис каза, че вредите за здравето при редовната консумация на газирано са предимно незначителни и по -дълготрайни - те могат да влошат зъбите и да нарушат костната минерализация.

Превод: БЛИЦ