Депутатът от руската Дума Андрей Палкин подаде заявление в съда за банкрут, информира сайтът Медуза. Агенциите припомнят, че за 2015 г. народният избраник декларира доход от 1,5 млрд. рубли или около 200 млн. евро.
Заявлението на парламентаристът е постъпило в Арбитражния съд на Архангелска област, който обаче отказа да даде ход на делото заради неправилно оформени документи. В частност Палкин не е предоставил пред Темида доказателства за борча си към регионална разпределителна мрежова компания. Сумата, която дължи депутатът към нея, не се разкрива. Съдът задължи народният представител да подаде съответните документи за фалит и във Федералната данъчна служба на Русия. Медиите съобщават, че Палкин е собственик на няколко строителни компании, както и на 56 апартамента в Архангелска област и три – в Московска област. Според данъчната декларация депутатът притежава още 200 транспортни средства, повечето от които строителна техника. Преди две години се появиха съобщения, че парламентаристът е натрупал борчове в размер на близо 70 000 евро за дължими транспортни данъци и налог за земя.

Междувременно Ленинският районен съд призна опозиционера Алексей Навални за виновен по дело за кражба на повече от 10 000 кубически метра гори от предприятието "Кировлес". В произнесената в сряда присъдата се казва, че Навални е „разработил престъпен план за завладяване на чуждо имущество“. За негов съучастник бе признат бизнесменът Пьотър Офицеров, като в престъпния план бил въвлечен и директорът на споменатото предприятие Вячеслав Опалев. Обвинението гласи, че Вятската горска компания на Офицеров е купувала от "Кировлес" дървесина по занижени цени, а след това ги е продавала по пазарни. Прокурорът обаче реши да не пледира за реално наказание за Навални и поиска той да бъде осъден на 5 години условно и глоба от 8000 евро. Юристи обясниха, че присъдата на Ленинския съд ще осуети заявеното от опозиционера намерение догодина да участва в изборите за президент на Русия.