Улиците са претъпкани, търговските центрове също, а трафикът натоварен. Някои се стичат до главния автобусен терминал, за да излязат от Истанбул, а други се опитват да складират алкохол на фона на новиниге за "забрана за алкохол".

Такова е настроението, докато Турция се подготвя за първия си пълен локдаун от началото на пандемията, който ще влезе в сила по-късно днес. Целта е да се ограничат нарастващите случаи на заболели от COVID-19.

WhatsApp групите сега са доминирани от съобщения за това какъв ще бъде животът през следващите дни.

По това време миналата година на Турция се гледаше като на успех в ранните действия и дори беше похвалена от СЗО. Но една година по-късно тя е сред страните, най-силно засегнати от коронавируса, с най-висок процент на заразяване в Европа.

Как се повиши процентът на инфекциите в Турция

Анкара все още се гордее с относително ниския си брой смъртни случаи, около 39 000, а властите твърдят, че пандемията все още е под контрол, благодарение на силната здравна система в страната.

След втори период на ограничения, започнал миналия ноември, броят на ежедневните случаи е спадна до около 6000 в в средата на февруари. Но веднага след като правителството започна да облекчава ограниченията през март, нова вълна удари Турция.

Тогава правителството се обърна към повторно налагане на ограничения в началото на април. Това обаче не беше достатъчно, за да ограничи разпространението на инфекциите. В разгара на епидемията през април, в Турция имаше повече от 60 000 нови случая на ден и повече от 300 смъртни случая.

Защо се случи това?

Според критиците правителството е премахнало ограниченията твърде рано и процесът на ваксинация не е бил достатъчно бърз. До момента в Турция, която има население от над 82 милиона, са ваксинирани около 22 милиона души.

Турция използва главно китайската ваксина Sinovac, както и по-малък брой препарати на Pfizer-Biontech.
Неотдавна здравният министър Фахретин Коча заяви: "Ускорихме дипломацията за ваксините, включително със Sinovac, Pfizer-Biontech и руския Sputnik V".

Друга критика беше, че управляващата партия на АК на президента Реджеп Тайип Ердоган организира пълни конгреси през март, докато много социални събирания и обществени протести бяха забранени.

Учените също така казват, че новите варианти, особено щамът в Обединеното кралство, са ускорили степента на заразяване.

Каквато и да е причината за новата вълна, Ердоган най-накрая обяви пълно заключване в сила от 19:00 в четвъртък до 17 май.

Какви са новите мерки?

Хората ще трябва да останат вкъщи, освен ако нямат нужда на пазаруват или от спешно медицинско лечение.

Всички пътувания между градовете ще изискват официално одобрение.

Училищата ще бъдат затворени и ще бъдат наложени строги ограничения за капацитета на ползвателите на обществения транспорт.

Продажбите на алкохол са ограничени.

Някои фирми са освободени от новите ограничения.

Много експерти са доволни от новото заключване, тъй като казват, че е необходимо.

Някои обаче твърдят, че блокирането няма да продължи достатъчно дълго, за да се пребори с нарастването на случаите и че може да не е много ефективно, ако не е подкрепено от по-бърза програма за ваксинация. Всички мерки трябва също така да осигурят икономическа подкрепа за хората с ниски доходи, смятат те.

В цялото турско общество има решимост да се стигне до края на тази последна вълна и правителството има ясна цел.

Президентът Ердоган заяви: "Във време, когато Европа навлиза във фаза на отваряне, трябва бързо да намалим броя на случаите си до по-малко от 5000, за да не останем назад".

Мерките продължават през останалата част от Рамадан и празника Ейд, който го следва.

Миналата година Турция отбеляза 70% спад на чуждестранните посетители. Туристическата индустрия се надява заключването да помогне да се даде възможност за отваряне навреме за летния сезон.