Най-малко 19 души са ранени, а 35 задържани по време на сблъсъците между полицията и протестиращите срещу цените на горивата във френската столица Париж, съобщиха местните медии. 

Според телевизионния канал правоохранителните органи вече са задържали 35 души. Ситуацията остава напрегната, протестиращите са запалили огън на две барикади, след което бяха евакуирани, за да се гарантира, че пожарникарите могат да работят.

Полицията цял ден спира няколко хиляди демонстранти, традиционно облечени с жълти жилетки, които многократно се опитаха да стигнат до Елисейския дворец. Безредиците по емблематичния централен булевард "Шанз Елизе" и околните улици обаче не стихнаха и след като се стъмни. Полицията няколко пъти прибягна до водни струи, сълзотворен газ и оглушителни гранати срещу горящите барикади на протестиращите. Сред тях се врязаха крайни активисти, които замерваха служителите на реда с бутилки и изтръгнати павета, предаде БНР.
  Осъждайки насилието, френското правителство отказва да драматизира ситуацията. Много критики бяха отправени към вътрешния министър Кристоф Кастанер, който отбеляза затишието на протеста, позовавайки се на много по-слабото участие от миналата събота.

До края на дена в цяла Франция бяха преброени около 81 000 протестиращи, в сравнение с 244 000 по същото време миналата седмица, показват данни от вътрешното министерство. Около 8000 "жълти жилетки" излязоха по улиците в Париж, от които около 5000 на "Шанз-Елизе".

Кастанер обвини пряко крайнодясната лидерка Марин льо Пен, че е подбудила насилието, което тя категорично отрече и отвърна, че той се опитва да прехвърли отговорността за безредиците върху нея.

Според последните проучвания 77% от французите оправдават протеста, като най-силно го подкрепят крайноляво настроените.

От 1 януари цените на бензина във Франция трябва да се увеличат с 2,9 евроцента, а за дизеловото гориво - с 6,5 евроцента на литър. Според Europe1 през 2018 г. цената на дизеловото гориво се е увеличила с около 23%, а за бензина - с 15%.

Протестното движение започна преди седмица, когато стотици хиляди протестиращи, носещи жълти жилетки за висока видимост, блокираха пътища в доста спонтанен излив на гняв за по-високи данъци върху дизеловото гориво.