Кралицата на Великобритания Елизабет II планира да превърне замъка Уиндзор в графство Бъркшир в своя главна резиденция. Причина за намеренията й са пандемията от COVID-19.

94-годишната кралица трябва поне частично да спазва режим на самоизолация, за да не се зарази, пише Daily Mail.

Елизабет II обикновено се връща в Бъкингамския дворец през октомври след лятната си ваканция в шотландския замък Балморал, но сега, по данни на източници, тя е избрала ново убежище – Уиндзор. Кралицата вече се бе изолирала там заедно със съпруга си принц Филип.

Ако това наистина се случи, ще бъде най-дългото отсъствие на Елизабет II от Бъкингамския дворец за времето на 68-годишното й управление.

Предполага се, че докато съществува заплаха да се зарази с коронавирус, кралицата няма да се върне в Лондон. Персоналът, който работи с кралското семейство от началото на карантината, по думите на специалисти, е най-безопасното обкръжение и перфектна мярка за борба с инфекцията.

Не е изключено Елизабет II да „присъства” на всички социални събития с помощта на видеовръзка. Според кралския биограф Андрю Мортън, съществува възможност кралицата никога повече да не се появи пред публика и да се показва само по телевизията.