Началникът на Кралските Военновъздушни сили на Великобритания разкри, че британски самолети са били принудително вдигнати във въздуха, за да пресекат и прогонят два руски бомбардировача, прелетели в близост до Норвегия.

Ръководителят на британските ВВС допълни, че бомбардировачите ТУ-142, които представи като ''руски реликви от времето на Студената война'', са нарушили международното въздушно пространство, навлизайки в територията над Норвежко и Северно море, предаде новини.бг.

Тези руски бомбардировачи са истински реликви от Студената война и по тази причина не отговарят на съвременните критерии, които важат за международния въздушен трафик. С други думи, те представляват риск както за военните, така и за гражданските самолети, обясни маршал Майк Уигстън, цитиран от Скайнюз.

,,Въпреки пандемията от COVID-19 Кралските военновъздушни сили и нашите съюзници ще продължим да съблюдаваме действията на руските въздушни сили, за да сме сигурни, че няма да поставят под заплаха нито НАТО, нито въздушното пространство над Великобритания'', увери в заключение маршал Уигсън.