Руска стюардеса разкри процедурата за пътниците в самолета в случай на пожар на борда и коментира шансовете да оцелеем при извънредна ситуация. Тя сподели съответната информация в Instagram.

„Не забравяйте, че дори самолетът да е обгърнат от пламъци, винаги има шанс да избягате! Основното нещо е да не изпадате в паника и да следвате инструкциите на членовете на екипажа“, каза стюардесата, подчертавайки, че в случай на пожар на човек се препоръчва да се наведе възможно най-ниско до пода, да пълзи и да диша през мокра кърпа.

На първо място, според нея, ако пътник забележи дим в самолета, той трябва незабавно да информира стюардесата за това, особено за бял дим зад корпуса, тъй като в този случай можем да говорим за пожар в окабеляването.

Освен това, в ситуация, в която на турист например му се запали мобилният телефон, той трябва бързо да се покрие с вода, след което устройството трябва да бъде предадено на стюардесата, която по-късно ще го сложи в метален контейнер, за да избегне нов пожар.

Накрая стюардесата припомни, че пушенето е забранено на борда по време на полет, тъй като много пушачи след това хвърлят фасовете си в контейнерите за отпадъци. „Не знам какво мотивира хората, които правят това, но не е здрав разум. В кошчето има много хартия и малко кислород - всички условия за пожар“, каза тя.

На 19 ноември друга вътрешна стюардеса разкри последствията от отказа на двата самолетни двигателя. „Дори да приемем, че и двата двигателя са спрели да работят, самолетът ще може да стигне до най-близкото летище. Така че не се притеснявайте!", каза тя.