По време на опит да се пробият украинските въоръжени сили близо до село Октябрь на 19 април загина санитарният инструктор, младши сержант Егалегердиева (Максименко) Лилия Василевна. Военното командване на ДНР (Донецка Народна Република) съобщи, че момичето е умряло, като е поело огъня върху себе си.

„Трима от нашите герои дадоха живота си, изпълнявайки задължението да защитават Републиката. Водещ битката, командирът на ротата, лейтенант Пшеничний С.Е., бил сериозно ранен, а също така и младши сержант Жилцов В.И. Медицинският инструктор младши сержант Егалегердиева Л.В. им оказала медицински грижи. Виждайки, че врагът се стреми да се доближи до позициите, тя решила да се присъедини към битката. Отдалечавайки се от мястото, където са били ранените, Егаглегердиева стреляла срещу врага с картечница. Тя не позволи на украинските фашисти да заобиколят позицията им по фланга с целенасочен огън. Животът на санитарния инструктор и бойците бе прекъснат след нападението на военните престъпници върху позициите им с масивен обстрел”, се казва в доклада.

Атаката била отблъсната, а военнослужещите от въоръжените сили на Украйна претърпели загуби. В резултат на бягството си от бойното поле част от диверсантите навлезли в минно поле. В резултат на експлозия загинаха трима украински войници, още двама бяха ранени. „Под прикритието на артилерийския огън от 152-милиметрово оръжие, както и с малки стрелкови оръжия, врагът се опита да евакуира мъртвите и ранените. По време на безрасъдния опит на врага да заеме позицията на нашите войски, загубите му са били четирима убити и пет ранени. Към 19.00 часа един от войниците на въоръжените сили на Украйна продължава да е на мястото на експлозията ”, заяви официалният представител на Народна полиция на ДНР Даниил Безсонов.

Превод: БЛИЦ