Израелските отбранителни сили (ИОС) подновяват пълномащабните военни действия в Газа, а преговорите за освобождаването на заложниците все още не са в ход. Това съобщава армейското радио Galei, позовавайки се на неназован източник.

"Връщаме се към пълномащабни военни действия, няма преговори за освобождаване на заложници", цитира радиото думите на официалния представител.

Държавната Kan, позовавайки се на политически източник, съобщи, че от ХАМАС не са предоставили на израелските власти списък със заложниците, които е трябвало да бъдат освободен. Журналист от портала Axios, цитирайки друг служител, твърди, че през изминалата нощ Израел е продължил да преговаря с египетски и катарски посредници, но тези контакти не са довели до желания резултат.

По-рано ИОС обвиниха Хамас в нарушаване на примирието и обявиха, че подновяват военните действия в Ивицата Газа. Малко преди това армейската пресслужба на два пъти съобщи, че в населени места в близост до Газа са задействани сирени за въздушна тревога и че системата за противовъздушна отбрана е прихванала поне един снаряд, изстрелян от анклава към израелска територия. За първи път от 24 ноември насам в районите, граничещи с Ивицата Газа, са подновени сигналите за въздушна опасност.

В същото време стана ясно, че Израелските отбранителни сили (ИОС) са заявили, че нейните изтребители извършват "вълна от въздушни удари срещу цели на ХАМАС в Ивицата Газа", предава The Times of Israel.

ИОС са нанесли удари в южна Газа, включително общността на Абасан източно от град Хан Юнис, твърдят представители на ХАМАС.

От Ивицата Газа се чуват силни, непрекъснати експлозии, а от територията се издига черен дим, пише израелската медия.

Управляваното от ХАМАС министерство на здравеопазването съобщи, че трима души са били убити при израелски въздушни нападения в Раф, в южната част на Ивицата.

Кабинетът на министър-председателя на Израел е посочил в изявление, че ХАМАС "наруши рамката, не изпълни задължението си да освободи всички жени заложници и изстреля ракети срещу Израел".

"На фона на връщането към бойните действия, ние подчертаваме, че правителството на Израел е ангажирано с постигането на целите на войната – освобождаване на нашите заложници, елиминиране на ХАМАС и гарантиране, че Газа никога повече не може да заплашва народа на Израел."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук