Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза днес, че временното прекратяване на огъня между Израел и палестинската радикална групировка "Хамас" дава резултати и че САЩ се надяват то да продължи, съобщава Ройтерс.

На среща с израелския президент Ицхак Херцог Блинкън заяви, че Вашингтон е съсредоточен върху това да оказва помощ, за да гарантира освобождаването на заложниците, отвлечени в Газа по време на нападението на 7 октомври, когато според данни на Израел "Хамас" е убил 1200 души и е отвлякъл 240. 

Около 150 заложници все още са в Газа, съобщи Херцог.  "През последната седмица видяхме положителното развитие при връщането на заложниците вкъщи и връщането им при семействата им. И това трябва да продължи и днес.

Има възможност да се увеличи хуманитарната помощ, за да може тя да достигне до невинните жители в Газа, които така отчаяно се нуждаят от нея", заяви Блинкън. "Така че този процес дава резултати. Важно е и се надяваме, че може да продължи", каза държавният секретар на САЩ. 

Срещата между двамата се проведе тази сутрин, когато двама палестински нападатели откриха огън на автобусна спирка по време на час пик в Йерусалим и убиха най-малко трима души и раниха още осем, каза израелската полиция. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук