Израелската преса съобщава с обезпокоение за последните разработки на Иран в хиперзвуковите технологии.

Техеран наскоро представи нова хиперзвукова ракета, "Фатах-2", предизвиквайки тревога сред израелските анализатори.

Докато израелските медии, по-специално Jerusalem Post, изразяват съмнения относно реалността и ефективността на това развитие, Иран твърди, че "Фатах-2" вече е готова и способна на високоскоростен полет с маневреност, което представлява сериозен риск за израелската територия.

Според Иран, разстоянието между ислямската република и еврейската държава ще отнеме по-малко от 10 минути.

„За 400 секунди ще долети до всяка точка на Израел. Това е една от най-високоскоростните разработки в света“, съобщават медиите в Техеран.

Междувременно, израелски и американски служители обсъждат извеждането на хиляди бойци от "Хамас", за да се съкрати продължителността на боевете, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на изданието, тази дискусия е част от преговорите за това кой ще управлява ивицата Газа след края на боевете и какво може да се направи, за да се гарантира, че територията никога няма да бъде използвана за организиране на нова атака срещу Израел.

В допълнение, отделните американско-израелски обсъждания относно изтеглянето на бойците от "Хамас" и техните семейства от анклава имат за цел да предоставят на някои от тях стратегия за излизане и да улеснят възстановяването на Газа след края на боевете.

Високопоставен израелски служител казва, че не е ясно дали бойците на "Хамас" биха избрали опцията за изгнание, ако бъде предложена такава.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук