Край на спекулациите – Министерството на вътрешните работи на Македония потвърди, че бившият премиер на страната Никола Груевски, издирван за изтърпяване на двугодишна присъда за лишаване по свобода по делото „Танк“, се намира на територията на Унгария, предава скопската електронна медия A1 On.

„Министерството на вътрешните работи на Република Македония получи потвърждение от унгарското министерство, че Никола Груевски е в Република Унгария и че е подал молба за убежище. Министерството на вътрешните работи информира Основия съд Скопие 1, след което Съдът трябва да издаде решение за издаване на международна заповед за арест на осъденото лице Никола Груевски", се казва в официалното съобщение от вътрешнополитическото ведомство в Скопие.

В текста се уточнява, че в Министерството на външните работи на Македония е бил призован унгарския посланик в страната Ласло Дукс с цел проверка на информацията и по дипломатически канали. В разговора е било подчертано, че по своя европейски и евроатлантически път, Република Македония е твърдо решена да устои на предизвикателствата пред изграждането на правова държава, функционирането на независимата съдебна власт, борбата срещу организираната престъпност и корупцията на всички нива, включително и по най-високите етажи, уточнява "Фокус".

След няколко дни в неизвестност, по-рано през деня Никола Груевски обяви в социалната мрежа „Фейсбук“, че се намира в Будапеща, където е потърсил политическо убежище. „В последните няколко дни получих безброй закани за живота си. Сега съм в Будапеща и поисках политическо убежище от унгарските власти. Оставам верен на каузата на Македония. Никога няма да отстъпя!“, гласи постът на бившия македонски премиер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!