От 15 юни Франция не получава никакъв природен газ от Русия по газопроди. Това съобщи мрежовият оператор GRTgaz, след като руският енергиен гигант "Газпром" предупреди тази седмица, че ще намали рязко доставките за Европа.

"Газпром" заяви, че намаляването на доставките по газопровода "Северен поток" е в резултат на ремонтни дейности, но представители на Европейския съюз (ЕС) смятат, че Москва наказва съюзниците на Украйна, където руските сили започнаха инвазия през февруари.

Франция получава около 17% от своя газ от Русия чрез мрежови връзки с Германия, която разчита в голяма степен на руските доставки. Тя разкритикува хода на "Газпром" като "политически".

Доставките вече бяха намалени с 60 процента от началото на тази година, което доведе до рязко покачване на цените. Но GRTgaz заяви, че в момента няма риск за френските доставки, като резервите са на ниво 56% от капацитета в сравнение с 50% през юни.

След нахлуването на Русия в Украйна Франция и други страни увеличиха вноса на газ от Испания по тръбопроводи, като същевременно увеличиха покупките на втечнен природен газ (LNG), който се доставя с кораби.

Според доклад от тази седмица на базирания във Финландия Център за изследване на енергията и чистия въздух голяма част от втечнения природен газ все още идва от Русия, като в момента Франция е един от най-големите купувачи в страната. 

Същевременно Русия заяви, че докато траят ремонтните дейности по Северен поток 1, които са изключително затруднени от ембаргото, тя е готова веднага да пусне в експлоатация Северен поток 2, който е запълнен докрай.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!