Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се изтегли от международното споразумение, което позволява на страните да следят изгражданията и струпванията на военна техника отдалеч.

Това се случи в неделя. Американците направиха хода си след като обвиниха Москва, че е нарушила условията на споразумението.

Договорът "Отворени небеса" първоначално е обмислян от Съединените щати и Съветския съюз през 1950-те.

Идеята е била то да бъде възможност за увеличаване на прозрачността около придвижването на войски и разполагането на ядрени оръжия.
Споразумението позволява на подписалите го страни да провеждат ограничен брой от взаимно изгодни въздушни разузнавателни мисии в страни, които са част от сделката.

Сред тях са Съединените щати, Канада, Русия и по-голямата част от Европа.

През май месец, американският държавен секретар Майк Помпео размаха пръст пред Москва, когато обяви, че страната му ще търси как да приключи ангажимента си към споразумението.

Той заяви, без доказателства, че Русия го е нарушила.

Правителството на руския президент Владимир Путин получи нова серия от искания от страна на американските дипломати, но ги отхвърли, наричайки ги ултиматуми.

В резултат на това решение, американците няма повече да могат да оперират невъоръжени шпионски самолети над руска територия или пък на други страни, които са подписали споразумението.

Освен това, на теория американците няма да могат да се ползват от разузнавателни данни, които са събрани по програмата.
Въпреки това, има притеснения, че съединените щати ще използват въздушни снимки на Русия взети от техни съюзници, докато забраняват еквивалентните руски полети над американски съоръжения.

В неделя, Министерството на външните работи на Русия нарече ситуацията "неприемлива".
Те добавиха, че Москва:

"Ще търси твърди гаранции, че държавите, които остават в споразумението ще изпълняват задълженията си."

"Първо, да гарантират, че няма бариери за наблюдението на тяхната територия и второ, да гарантират, че фотографиите от разузнавателните полети не се предават на трети страни, които не са подписали спогодбата", добавиха от руското МВнР.

"Отворени небеса" е поредното междунардоно споразумение, което Съединените щати разтрогват заради напрежението си с Руската федерация.

Миналата година от Белия дом на президента Тръмп унищожиха Споразумението за ядрени сили със среден обсег, което е от времето на Роналд Рейгън.

То предвиждаше забраната на голям брой високо разрушителни оръжия с обсег между 500 и 5500 километра. По това време, Вашингтон обвиняваше Русия, че нарушава условията на пакта, докато Москва отхвърляше тези твърдения.

Предполагаемият победител от оспорваните американски президентски избори, бившият президент Джоузеф Байдън е много критичен към подхода на Доналд Тръмп спрямо споразуменията на Съединените щати от Студената война.

Байдън нарече хода за изтегляне от "Отворени небеса" късоглед и намекна, че ще иска да се върне в споразумението.
Въпреки това, подобен ход може да се окаже труден, тъй като Съединените щати ще трябва да подпишат всички и всякакви нови условия в него, които са установени в отсъствието им.