Москва няма да приеме таван на цената на руския петрол, властите ще съобщят за решенията, въз основа на резултатите от анализа, който се прави в момента, каза пред репортери президентският говорител Дмитрий Песков.

"Сега анализираме. Направена е известна подготовка за такъв таван. Ние няма да приемем този таван, а как ще бъде организирана работата, ще съобщим след анализа, който бързо ще бъде направен", цитиран е говорителят на Кремъл в световните медии.

В петък страните от ЕС се договориха за регулируем таван на цените на руския петрол, доставян по море, от 60 долара за барел, днес предстои решението да бъде одобрено от Съвета на ЕС. Подобни мерки обявиха страните от Г-7 и Австралия.

По-рано Москва заяви, че ще продължи да намира купувачи за своя нефт, въпреки "опасния", по думите ѝ, опит на западните правителства да въведат таван на цените на суровината, която тя изнася по море.

"Установените от САЩ и техните партньори тавани на цената на руския нефт на практика означават прекратяване на базовите принципи на функциониране на свободните пазари, което води до по-голяма несигурност и по-високи цени за потребителите", се казва в коментар на руското посолство в САЩ.

"Независимо от заиграването с опасни и нелегитимни инструменти, сме убедени, че нашият нефт ще продължи да бъде търсен", допълва дипломатическото ведомство.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук