Страните от Г-20 трябва да поведат със своя пример, спазвайки обещанията за предоставяне на 100 млрд. долара годишно за финансиране на борбата с климатичните промени, което да бъде подпомогнато със засилване на международните банки за развитие.

Международният валутен фонд (МВФ) е осигурил над 40 млрд. д. за подкрепа на уязвимите държави чрез своя Доверителен фонд за издръжливост и устойчивост. Това каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева снощи в края на срещата на върха на Г-20 в Индия, съобщи пресслужбата на Фонда. 

"Нашата единствена Земя е екзистенциално застрашена от климатичните промени. Преди (Конференцията на ООН за изменението на климата) КОП28 трябва да повишим амбициите си за решително намаляване на емисиите, за да предотвратим сериозни рискове за икономическото благополучие и макро-финансовата стабилност.

Преобразуването на тази амбиция в реалност ще изисква големи инвестиции както от международната общност, така и от частния сектор, а също така и поставянето на подходяща цена за въглерода", посочи Георгиева. 

Призив

Тя призова страните да мобилизират и вътрешни ресурси за финансиране и управление на зеления преход чрез данъчни реформи, ефективни и ефикасни публични разходи, силни фискални институции и дълбоки местни дългови пазари, припомняйки, че в помощ на тези усилия МВФ предоставя подкрепа за изготвяне на политики и изграждане на капацитет в сътрудничество с партньори. 

Според ръководителката на МВФ икономиките постепенно се възстановяват от поредицата тежки шокове, но възстановяването е бавно и неравномерно, като средносрочните перспективи за растеж са най-ниските от десетилетия, в среда с все още висока инфлация, високи лихви и нарастваща фрагментация.

Рискът от продължаващо раздалечаване е реален, като по-богатите страни стават по-устойчиви на шокове, а уязвимите и с ниски доходи трябва да се справят с ограничени буфери, предупреди тя. 
 
"На този фон всички държави трябва да следват разумни политики за подкрепа на икономическата и финансова стабилност и ориентирани към растеж структурни реформи. Това е особено важно за нововъзникващите пазари и развиващите се страни, където подобни реформи могат да вдигнат растежа с до 8 процента за четири години", каза Георгиева. 

Проблеми

Тя призова също така да бъдат продължени инвестициите в международно сътрудничество, включително бързо справяне с възникващите дългови проблеми, включително чрез Общата рамка на Г-20 и новата Глобална кръгла маса за държавните дългове. 
 
Управляващият директор на МВФ призова страните членки да подсилят глобалната "предпазна мрежа" за финансова сигурност, давайки пример с действията Фонда, който от началото на пандемията от КОВИД-19 е инвестирал 1 трлн. долара в резерви и ликвидност чрез даване на заеми на близо 100 държави и историческо разпределение на специални права за тираж. 

"За да направим глобалната икономика по-силна и по-устойчива в един по-податлив на шокове свят, е жизненоважно да постигнем споразумение за увеличаване на квотните ресурси на МВФ преди края на годината и да осигурим нужните ресурси на Фонда за безлихвена подкрепа на най-бедните държави чрез Доверителния фонд за намаляване на бедността и растеж", подчерта тя, отбелязвайки необходимостта да се използва потенциалът на дигиталните технологии.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук