Глобалната икономическа активност се забавя, най-вече в производствения сектор и перспективите за средносрочния растеж остават незадоволителни. Това заяви пред финансовите лидери на страните от Г-20 управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Тя подчерта пред финансовите министри и централните банкери от Г-20 в западния индийски щат Гуджарат, че разликите в икономическото положение на отделните страни са повод за постоянна загриженост.

Инфлацията най-накрая е поела надолу, въпреки че "общата инфлация все още е твърде висока, а основната инфлация продължава да не отразява бързо промените в доставките и търсенето въпреки значителното затягане на паричната политика", подчерта тя.

"Инфлацията може да се задържи по-висока за дълъг период от време, което да наложи допълнително затягане на паричната политика", предупреди тя.

"Макар че има напредък, работата не е изцяло свършена и паричната политика трябва да остане във фокуса. Едно преждевременно празнуване може да преобърне постигнатото досега с толкова труд в процеса на дезинфлация", според Кристалина Георгиева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук