Кристалина Георгиева е сред водещите участници в тазгодишната конференция на клуба „Билдерберг”, която се открива днес в Дрезден, съобщава в. „Телеграф”.
Двама министър-председатели, четирима финансови министри, генералният директор на МВФ и заместник председател на Европейската комисия (ЕК) са вписани като присъстващи в срещата, предаде в. „Гардиън”. 

Британският вестник не назовава поименно Георгиева, но името ѝ присъства в официалния списък като представител на ЕК. Там са вписани близо 130 участници от 20 страни. Дневният ред на срещата в Дрезден включва обсъждане на Китай, Европа, Близкия изток, Русия, САЩ, киберсигурността и др.

Проявата ще премине при засилени мерки за сигурност, като в охраната на високите гости се е включила и германската армия.

Клубът „Билдерберг” неофициално е наричан „световното правителство в сянка”. Досега само един българин е участвал в негова конференция през 64-годишната му история. Това е Николай Камов, който бе поканен през 1999 г. на срещата в португалския курорт Синтра.

Билдърбъргска група, също Билдърбъргски клуб или Билдърбъргска конференция е група от влиятелни личности, които организират тайна неофициална ежегодна конференция в някои от най-известните хотели или курорти по света.

Тя се състои от около 130 участници, мнозинството от които бивши президенти, министри, банкери и собственици на средства за масова информация. Входът и присъствието на тази конференция се осъществяват само чрез лична покана. Мястото ѝ обикновено се редува - две последователни години в Европа, последвани от една в САЩ или Канада.

Активните членове на клуба са 383 човека, като 128 от тях, или 1/3 са американци, а останалите - европейци и азиатци . На конференциите се обсъждат национални въпроси на отделните страни, както и международната им политика.

Заседанията са засекретени, датите не се обявяват официално в пресата. Организацията и безопасността се осъществяват от страната, в която е срещата. Името „Билдърбъргска група“ идва от названието на хотел „Билдърбърг“ в малкия холандски град Остербек, където през май 1954 г. се състои първото заседание на клуба.