Какво общо има рециклирането на боклука във Великобритания с финансовата криза? И защо британските общини очакват с ужас задаващата се Коледа, която ще премине под знака на многобройните и доста добре опаковани подаръци?
Дори и на тригодишните деца им се обяснява как става разделянето на боклука, се казва в материал на Дойче веле. Досега рециклирането на отпадъците не беше особено предпочитана тема във Великобритания. Сега обаче нещата се промениха. Йист Линдсей, окръг в графство Линкълншър, разположено на английското източно крайбрежие, е давано за пример. 58% от битовите отпадъци тук се използват отново след преработка и това от едва три години, откакто гражданите тук получиха възможност за разделяне на боклука. Вместо в някогашните чували той се хвърля в три вида контейнери.
Процъфтяващ бизнес
Хората в Ийст Линдсей са горди от това, че в местното сметохранилище попадат само 20 хиляди тона, които се изгарят. Откакто Брюксел заплаши със санкции, британските общини най-после започнаха да разделят боклука и 35% от него все пак се рециклира.
От това, както и от нарасналите цени на суровините, печелят естествено фирмите, които се занимават с вторична преработка на отпадъците. Може да се каже дори, че в някои общини този бизнес процъфтя. Сега обаче, откакто финансовата криза удари кралството, цените на рециклираните продукти също скочиха и някои складове със стара хартия, например, са претъпкани:
"Така не може да продължава повече. Получаваме само малки поръчки за стара хартия и картон. Положението с пластмасовите отпадъци е още по-лошо. В момента не можем да се отървем от тях", казва Рубън Болтън, който има фирма за събиране на отпадъци в Ипсуич. Той дори се страхува от банкрут, защото междинните търговци на отпадъци му плащат междувременно твърде ниска цена за хартия и картон и изобщо не искат да изкупуват металните кутии от консерви и напитки.
Тонове отпадъци
Кризата с боклука удря Великобритания особено силно, защото досега по-голямата част от отпадъците, предназначени за преработка, се изнасяше. Почти три четвърти от старата хартия, предвидена за вторична употреба, заминаваше за Азия. Големият проблем е къде могат да се складират неизнесените в чужбина и предназначени за преработка отпадъци.
По ирония на съдбата точно общините, които са толкова успешни в разделянето на боклука, се сблъскват с най-големите проблеми. Те буквално седят върху тонове консервени кутии и стара хартия. С оглед на това не е чудно, че им призлява от мисълта за добре опакованите коледни подаръци. /БЛИЦ