Починалите вследствие от коронавируса в Италия вече са 366 души, като властите в Рим наложиха нови строги мерки за карантина, след като регистрираха 133 нови смъртни случая в страната в рамките на едно денонощие, пише британското издание London Evening Standard, цитирано от "Фокус".

В общо четири италиански затвора избухнаха бунтове, предизвикани от новите правила за ограничаването на епидемията от коронавируса. Вследствие от безредиците един затворник е загинал, а много други са ранени.

Бунтовете са избухнали в затворите в Неапол, Модена, Фросиноне и Александрия. Затворниците са били недоволни от новите мерки за борба с вируса, включително въвеждането на забрана за посещения.

Според информация на групата за човешки права „Antigone” един затворник е загинал вследствие от безредиците. В затвора в Модена двама надзиратели са били ранени, а около 80 затворници са били преместени заради бунта.

Общият брой на заразените в Италия – най-засегнатата от епидемията страна в Европа – се увеличи с една четвърт за един ден и те вече са 7375 души.

Ръководителят на италианската Агенция за гражданска защита заяви, че 622 души в страната вече са се възстановили, а тежките случаи на болестта към 8 март са 650.

Повече от една четвърт от населението на Италия е поставено под карантина, докато правителството в Рим се опитва да спре разпространението на новия вирус.

Премиерът Джузепе Конти подписа по-рано наредба за поставянето под карантина на около 16 млн. души, включително в Ломбардия – огнището на заразата в Италия – и още 14 други провинции в съседните региони. Тези мерки ще останат в сила до 3 април.

Междувременно министерството на здравеопазването на Великобритания обяви, че общо 273 души в страната са дали положителен резултат при теста за коронавируса.

В рамките на едно денонощие в Обединеното кралство бяха открити 67 нови случая. Починалите в страната вследствие на болестта са двама души.