Мистериозна секта на "Съдния ден", която твърди, че нейният лидер е безсмъртно превъплъщение на Исус Христос, се свърза със "супер разпространител", довел до взрив на броя на случаите на коронаворуса в Южна Корея. 


През последните 24 часа бе отчетен скоро в броя на случаите на вируса COVID-19 в Южна Корея, като в момента се лекуват 433 пациенти. 

От тях 150 са в Таегу, четвъртият по големина град в Южна Корея. 

Двама души вече са починали в резултат на "тежката" и "безпрецедентна", според властите, епидемия. 

Заместник-министърът на здравеопазването на страната Ким Ганг лип заяви, че епидемията "е навлязла в нова сериозна фаза". 

Таегу в момента е под тотална блокада. Югоизточният град, чиито улици обикновено са много натоварени, в момента е пуст, а населението му от около 2.5 милиона се е затворило в домовете си, чакайки кризата да отмине. 

Повечето случаи в Таегу се проследяват до крило на Църквата на Исус Шинченджи - култ, който твърди, че Библията е кодирано послание, което само основателят ѝ Лий Ман хи може да разчете. 

Жена на около 60 години, известна само с името Пациент 31, е присъствала на редица служби в клона на сектата, като се смята, че тя се е намирала в центъра на епидемията. 

Не е известно как тя се е заразила с вируса, защото никога не е посещавала Ухан. Тя е казала на лекарите, че в скоро време не е била зад граница, нито пък се е срещала със заразени. 

Въпреки това, над 60% от случаите в Южна Корея са свързани по някакъв начин със сектата. 

Лидерът на култа, 88-годишният Лий каза: "Епидемията е дело на Сатаната, които иска да попречи на нашата църква да се разрасне".  

Междувременно, бивш член на култа, който сега се обявява против религиозната организация, пастор Шин Хюн ук твърди: "На последователите им не им пука за вируса, те вярват, че само неверниците ще се заразят". 

От култа обявиха, че временно са затворили всичките си 74 центъра в цяла Южна Корея, като са препоръчали на своите последователи да гледат службите в YouTube. 

Превода и редакция: БЛИЦ