Министърката на здравеопазването на Украйна Зоряна Скалецка се присъедини към днешните евакуирани от Китай в болнична карантина в знак на солидарност на фона на опасенията, че избухването на коронавирус може да предизвика сблъсъци между протестиращите и полицията.

Публикувайки селфи на страницата си във Фейсбук, Скалецка каза, че ще прекара две седмици в карантина и ще изпълнява задълженията си по телефона и по скайп.

Всички в болницата се чувстват добре и никой не показва признаци на инфекция, каза тя. "Вече съм в стаята, в която ще прекарам следващите две седмици", написа тя.

Скалецка реши да се присъедини към хората в карантина, след като жители на Нов Санжари, където се намира болницата, се сблъскаха с полиция, палеха гуми и хвърляха пиратки по конвой от хора, евакуирани от Китай.

Въпреки многократните уверения на властите, протестиращите се притесняват, че могат да се заразят с вируса и искат евакуираните хора да бъдат преместени.

Скалецка каза, че е ужасена от това, което определи като паника и агресия към евакуираните, и се надява, че с личен пример ще повлияе на хората да променят отношението си.

Украинският президент Володомир Зеленски изрази разочарование от събитието. Девет полицаи и един цивилен бяха ранени при нападение на автобуси с украинци, евакуирани от Ухан.

"Продължаваме да твърдим, че Украйна е Европа, но за да бъдем честни, вчера, за съжаление, приличахме на Европа от Средновековието. Нека не забравяме, че всички сме хора и не мога да опиша случилото се като човешко поведение," каза Зеленски.

От друга страна, украинският премиер Олексий Гончарук заяви, че "информационната война" допринася за разпространението на паниката и недоверието заради коронавируса в страната.

Превод: БЛИЦ