Италианският в. La Repubblica бие камбаната за тревога най-силно от всички: "Изглежда, че Путин е готов да хвърли ново предизвикателство на Запада", пише Епицентър.

Тревогата идва от доклад на разузнаването на НАТО, наскоро представен пред висшето командване. Отчетът касае придвижването на руската ядрена подводница "Белгород", която според данните на разузнаването е излязла в Арктика,

Опасенията са, че нейната мисия е за пръв път в историята да тества свръхтихото и свръхмощно торпедо-дрон "Посейдон", наричано често "Оръжието на Апокалипсиса".

Оттук нататък вестникът нагнетява напрежението:

"Посейдон" може да предизвика радиоактивно цунами на крайбрежието, като може да бъде изстреляно от разстояние 10 000 километра (една четвърт от обиколката на земното кълбо). А радиоактивната вълна може да отнесе такива мегаполиси като Ню Йорк или Лос Анджелис.

"Посейдон" се приближава към целта си на дълбочина 1 километър със скорост 200 км/ч. И не съществува никакъв способ този дрон-торпедо да бъде спрян. Бойната му глава е с мощност до 100 мегатона.

 Взривът на това термоядерно торпедо край бреговете на Британия ще вдигне гигантска вълна с височина до 500 метра, която на всичкото отгоре ще бъде и максимално радиоактивна. Преминавайки през Британските острови, тя ще превърне това, което евентуално ще остане, в радиоактивна пустиня. И каква е перспективата?.."

Перспективата, разбира се, е повече от страшна.

Но тук трябва да се направи принципно важна уговорка - употребата на "Посейдон" може да стане реалност единствено в случай, че САЩ или други страни от НАТО, които притежават ядрено оръжие, ударят Русия.

Що се касае до тактико-техническите характеристики на "Посейдон", тук италианският вестник общо взето казва истината. Защо "общо взето"? Защото реалната мощност на бойната глава знаят единствено нейните конструктори (тя може да е и по-голяма).

И още нещо, което не е споменато от La Repubblica, но е важно и трябва да се добави. "Посейдон", (благодарение на своя ядрен двигател) има неограничен обсег (а не 10 000 километра). При това той е многоцелево оръжие, то може да се използва не само за удари по крайбрежието, но и за ликвидиране на военноморските сили на противника (самолетоносачи, подводници и надводни кораби).

Нататък. В момента в руските Военноморски сили има две подводници, въоръжени с "Посейдон" - "Белгород" и "Хабаровск". На борда на всяка има по 6 ядрени дрона!

Тези подводници могат практически безшумно (благодарение на строго секретната конструкция на гребния винт), на дълбочина 500 метра, с ресурс за автономно плаване от 3 месеца, да обиколят земното кълбо, да заблудят противника и да излязат на зададената точка до Тихоокеанското или Атлантическото крайбрежие на САЩ. Самият "Посейдон" след изстрелването слиза на недосегаема за торпеда дълбочина 1 километър.

Сега да припомним какво мисли за "Оръжието на Апокалипсиса" известният американски анализатор Х. Сътън:

"Използването на "Посейдон" е в състояние изцяло да промени тактиката и стратегията на съвременната подводна война. Липсата в американските и британските военноморски сили на торпеда, способни да поразят "Посейдон", го прави на практика неуязвим, а западните флотилии - беззащитни пред новото руско оръжие".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук