Лекарят гинеколог от Демократична Република Конго Денис Муквеге, който получи Нобелова награда за мир за 2018 година, направи разтърсваща изповед и заяви, че женските тела са се превърнали във военно поле. 

Церемонията по награждаването на лауреатите в Осло ще бъде на 10 декември. През тази година наградата за мир бе връчена на Муквеге за усилията му по прекратяването на използването на сексуално насилие по време на война и въоръжени конфликти.

"Наградата е признание за работата, за усилията да бъдат прекратени страданията на жертвите на конфликти. Жените плащат голяма цена. Да се говори за това е недостатъчно, трябва да се действа. Женските тела се превърнаха в бойно поле", казва Муквеге.

По думите му работата с пострадалите от конфликти жени трябва да включва не само медицинска помощ, но и психологическа. В края на 90-те години лекарят основава клиника, в която се лекуват десетки хиляди жени, станали жертви на сексуално насилие по време на войните в региона.

По думите на преживялата сексуално робство в Ислямска държава Нади Мурад около три хиляди жени все още се намират при терористите.

Превод БЛИЦ