Хибридната война срещу Русия, отприщена от колективния Запад, открива нови възможности за разширяване на сътрудничеството между Москва и Пекин. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в сряда във видеообръщение към участниците в конференцията „Русия и Китай: сътрудничество в нова ера“.

„Известно е, че думата „криза“ в китайския е комбинация от два знака: „опасност“ и „възможност“. Сигурен съм, че хибридната война, отприщена от колективния Запад срещу Русия, открива нови възможности за разширяване на руско-китайското практическо сътрудничество, включително в областта на инвестициите и финансите“, допълни още Лавров.

Лавров добави, че Русия и Китай възнамеряват да развият независима финансова инфраструктура, значително да увеличат използването на рублата и юана в разплащанията между двете страни.

„В условия, когато САЩ и ЕС превърнаха валутите си в инструмент за изнудване, те възнамеряват да развият независима финансова инфраструктура, значително да увеличат използването на рублата и юана в разплащанията между нашите държави. Те вече представляват една четвърт от нашия търговски оборот“, се казва във видеообращението.