"Освобождаването" на украинския регион Донбас е "безусловен приоритет" за Москва, докато други украински територии трябва да решат бъдещето си сами, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров говори в интервю за френската телевизия Те Еф 1 в момент, когато Русия продължава офанзивата си към на ключови градове в Донбас, индустриалното сърце на Украйна, състоящо се от Донецка и Луганска област.

Той повтори твърденията на Москва, че нейната "специална военна операция" в Украйна има за цел да демилитаризира съседката си след вълните на разширяване на НАТО на изток и да я прочисти от това, което смята за вдъхновен от "нацизма" национализъм. Киев и западните държави смятат тези твърдения за неоснователен претекст за заграбване на земя.

"Освобождаването на Донецка и Луганска област, признати от Руската федерация за независими държави, е безусловен приоритет", заяви Лавров.

За останалите територии в Украйна той заяви: "Не вярвам, че те ще се радват да се върнат под властта на един неонацистки режим, който е доказал, че е русофобски по своята същност. Тези хора трябва да решат сами за себе си".

 

Източник: БТА