Лекар от Ню Джърси, окачествяван като „гигант в областта на инфекциозните болести“, почина от COVID-19, докато се намираше в Индия.

81-годишният д-р Раджендра Капила бе професор от Rutgers New Jersey Medical School и член-основател на Обществото на инфекционистите на Ню Джърси. Той е починал 3 седмици, след като е дал позитивен тест.

Според бившата му съпругата, д-р Бина Капила, професорът е бил в Индия, за да помогне с грижи за семейството си там и пътуването му по принцип трябвало да е кратко.

Смъртта на професора се смята за голяма загуба от научната общност. Според изявление на Rutgers Капила 50 години е бил „основна колона“ на Медицинско училище – Ню Джърси, болница Мартланд и на университетската болница.

Специалисти от Ню Йорк пък го нарекоха „истинска легенда“ за кръга на инфекционистите в Ню Йорк. Професор Капила има и научни награди.Настоящата му съпруга, д-р Деепти Саксена-Капила, е казала пред индийски медии, че професорът е получил две дози от ваксината на Pfizer, преди да замине за Индия.

По принцип ваксините предпазват от тежко протичане на коронавирус. Напълно ваксинираните хора са подложени на много малък риск от фатален изход заради COVID-19, но все пак такава вероятност не е нулева.

В САЩ от 105 милиона получили всички необходими дози ваксина хора има само 70 смъртни случая впоследствие. Повечето от тях са били възрастни или с крехко здраве и сериозни съпътстващи заболявания.

Според първата си съпруга проф. Капила е имал диабет и сърдечни усложнения.Източник: bg-voice.com