От близо два века жителите на белгийския град Вервие разказват легенда, която твърди, че сърцето на един от бившите кметове е погребано под един от фонтаните в града, предават световните осведомителни агенции.

Доскоро тази история се считаше за поредния "градски мит", но се оказва, че всъщност тя е абсолютно достоверна.

Преди месец строители, извършващи ремонтни дейности по един от фонтаните, откриват в основата му малка метална кутия. В нея има буркан, пълен със спирт, в който е поставено сърцето на градоначалника Пиер Давид.

"Реликвата се споменава в няколко общински документа, но досега никой не е взимал информацията насериозно. От днес обаче това вече няма да е легенда, а доказан факт", казва началника на общинския съвет на Вервие Максим Дегей.

Пиер Давид става първия кмет на Вервие след обявяването на независимостта на Белгия. Той все още заема поста, когато загива при нелеп инцидент след падане от плевнята на собствената си ферма.

В негова чест местната власт решава да издигне въпросния фонтан и, с разрешението на семейството на Давид, да постави сърцето му в неговата основа.

В момента урната е изложена в Музея за изкуство и керамика във Вервие, а след завършването на ремонтните дейности по фонтана, ще бъде върната в основите му.

"Не се сещам за друг градоначалник, чието сърце е запазено в монумент. Това е уникален случай", казва кураторът на музея Натали Веертс.
Първият мандат на Пиер Давид като кмет на града е още по време на френското управление в периода между 1800 и 1808 година. Вторият му мандат започва през 1830 година, когато Белгия става независима държава.

Той основава първата противопожарна служба в града и настоява за повече прозрачност в политиката, като дава публичен достъп до заседанията на общинския съвет.