Леля на Барак Обама, кенийка, която спокойно си живее в общинско жилище в Бостън, пребивава нелегално в Съединените щати, след като имиграционен съдия е отхвърлил молбата й за убежище преди 4 години, съобщава Асошейтед прес.
56-годишната Зейтуни Онянго, наречена "леличка Зейтуни" в мемоарите на Обама, е била инструктирана от съдията да напусне Съединените щати, съобщил анонимен източник, близък до семейството. Инфомацията за нареденото депортиране е била разкрита и потвърдена от два различни източника, единият от които е служител на федералните органи на реда. Самата Онянго не е открита за коментар по случая. За момента не е ясно защо молбата й е била отхвърлена през 2004 г.

От щаба на Обама потвърдиха пред лондонския "Таймс", че кенийката живее в Южен Бостън от 5 години и е полу-леля на Барак по линия на баща му. Не е ясно как тя е получила разрешение да обитава общинско жилище, след като от 4 години има заповед за депортиране от САЩ.

Кенийската му леля не е роднина, която да се споменава в публичните изяви на Обама по време на наближаващата края си кампания. За разлика от нея баща му и баба му са обект на многобройни спорове за личния му живот.

Засега не е изяснено и дали някой от политическото ръководство или от кампанията на опонента на Обама Джон Маккейн е свързан с разгласяването на тази информация. Един от източниците признава, че не е симпатизант на Обама или на Маккейн и не възнамерява да гласува на президентските избори, така че това не е мотив за разкриването на информацията. /БЛИЦ