Миналогодишните бомбени атентати в Брюксел до голяма степен са били финансирани от социални помощи, пише белгийският вестник „Либр Белжик“, цитиран от БНР.

Изданието се позовава на отдела на доклад от финансовото разузнаване. Няма преки доказателства, че „Ислямска държава“ е пращала големи суми пари на петимата белгийски терористи, които на 22 март миналата година убиха 32- ма невинни на летището и в метрото на столицата. Това става ясно от публикацията, която цитира годишния доклад на специалния отдел на Белгия по финансово разузнаване.

Повечето от членовете на терористичната банда, която е отговорна и за нападенията в Париж през ноември 2015, са се разплащали с големи суми в брой, но по банковите им сметки са постъпвали предимно заплати, помощи за безработни или други социални надбавки от държавния бюджет. Дори и да е имало външно финансиране, то е било незначително, категорични са в доклада експертите. Живеещите в Брюксел братя Ел Бакрауи и техните съучастници Мохамед Абрини и Наджим Лахрауи вероятно са закупили със собствени средства химическите препарати за изработка на експлозивите.

В публикацията не се цитират точните суми социални помощи, които атентаторите са получавали. Федералният парламент на Белгия обаче прие закон, който задължава социалните работници да докладват на службите всеки подозрителен елемент при огледите си в жилищата на социално слаби семейства.