"Въоръжените сили на Киев получиха превес над руските военни", това заяви един от лидерите на подкрепяните от Москва отцепници в Източна Украйна Игор Гиркин, с псевдоним Стрелков, цитиран от сръбското радио Б92.

"Украинската армия вече има превъзходство в жива сила. Не след дълго ще има предимство и във военна техника. Заради това силите на Киев не бързат. Те струпват войски край (черноморското пристанище) Херсон и в посока на (югоизточната) Запорожка област. Разполагам с информация, че има движение на военни и към (северния град) Харков. Вероятно мащабната офанзива на Украйна е въпрос на време", каза още проруският сепаратист.

"Руските сили загубиха инициативата и възможността за активни нападателни действия след превземането на градовете Лисичанск и Северодонецк (4 юли и 25 юни). Качеството и бойният дух са под всякаква критика", допълни Гиркин.

"Ситуацията граничи с безнадеждността. Единственото, което могат да направят руските въоръжени сили, е да отбиват атаките на украинците. Липсват хора, а техниката е остаряла", каза още Стрелков.

Игор Гиркин е роден през 1970 г. в Москва. Той бе участник на страната на проруските сепаратисти в така наречената Приднестровска молдовска република (юни – септември 1992 г.) и на страната на сърбите във войната в Босна и Херцеговина (от ноември 1992 до март 1993 г.)

Гиркин след това отби казармата и продължи да служи в армията на Русия като професионален военен. Той от 1998 г. до 2005 г. работеше в частите за специално предназначение на Федералната служба сигурност (ФСС) и посети Чечения. Гиркин се е пенсионирал като полковник от ФСС през ноември 2013 г.

През 2014 г. Гиркин бе сред основните командири на проруските сепаратисти в източна украинска Донецка област и тогава взима псевдонима Стрелков. Той бе за няколко месеца през 2014 г. бе начело на "министерството на отбраната" на така наречената Донецка народна република и след това се върна в родния си град.

Нидерладските власти през 2019 г. му повдигнаха обвинения за свалянето на малайзийския "Боинг", паднал в района на бойните действия между отцепниците и военните под командването на Киев на 17 юли 2014 г.