Сутринта на 8 януари ужасна трагедия отне живота на 176 души в близост до летището в Техеран (Иран). Пътническият самолет на Международната авиокомпания на Украйна (МАУ) се разби.


Според неофициална версия на източник от военните кръгове на Иран на портала Live Report, цитиран от Поглед.инфо, Вашингтон може да е бил замесен в катастрофата на самолета.

Първоначално представителите на Техеран обявиха техническа неизправност на “Боинг”-737, собственост на МАУ.

В Украйна обаче веднага побързаха да я опровергаят, като заявиха, че самолетът е работил само 4 години - тоест е почти нов.

Освен това обстоятелство, фактът, че САЩ спешно затвориха небето на Иран и Ирак, както и над Персийския и Оманския залив - да не би американците да са планирали военна операция?

Редица международни полети дори бяха принудени да се обърнат назад или да търсят заобиколни пътища. Само украинският самолет се осмели да излети.

Като се има предвид, че Иран нападна американските военни бази в Ирак снощи като отмъщение за убийството от Пентагона на символа на съпротивата на Иран генерал Сюлеймани, САЩ имаха много силен мотив да „накаже“ Техеран.

Най-накрая в близост до иранската столица беше видян дрон на модела MW-9 Reaper на американската армия. Възможностите на този дрон са такива, че може да се използва за унищожаване както на наземни, така и на въздушни цели. Именно него можеше да изпратят щатите, за да се „разплатят“ за нощните атаки срещу техните бази.

Според същия военен източник, Щатите наистина са щели да унищожат всички членове на правителството, военното командване и външното министерство. Същата сутрин те са чакали излитането на правителствения самолет.

Сред иранския правителствен авиопарк има няколко “Боинг-а”. Изглежда, че операторът на дрона, който е получил инструкциите за изстрелване на ракета, е объркал украинския самолет с правителствения. Така че версията на военния за участието на САЩ в самолетна катастрофа край Техеран е доста възможна.

Защо официалните изявления на ръководството на страната не съдържат данни за атаката на американския дрон е по човешки разбираемо: това веднага би поставило страната в неизгодна позиция, като уличи военното командване в некомпетентност.

Вероятно по същата причина иранските власти не искат да прехвърлят за разшифроване на украинците или на САЩ черните кутии.

Междувременно и двете черни кутии на мястото на катастрофата вече са открити. А данните, които те са записали, ще помогнат да хвърлят светлина върху истинските причини за трагедията.

Освен това много компетентни хора не вярват във версията за пожар в двигателя. Самолет с горящ двигател не пада, както се случи с украинския “Боинг”.

Но поведението на крилатата машина е много по-съвместимо с версията за атака от американски дрон. И почеркът вече болезнено напомня на действията на Вашингтон по отношение на неговите политически противници и чуждестранни неприятели.

Превод: В.Сергеев