Бившата министър-председателка на Великобритания Лиз Тръс каза днес, че икономическата "ортодоксалност" във финансовото министерство на страната, други държави и части на управляващата Консервативна партия е виновна за падането ù от власт и за провала на нейния "план за растеж", съобщават Ройтерс и БТА.

Тръс написа в материал във в. "Сънди телеграф", че според нея плана ù за намаляване на данъците и премахване на някои регулации е бил правилен. Тя обаче смята, че не е успяла, защото е подценила определени интереси и ортодоксалността.

"Не твърдя, че нямам вина за случилото се, но по начало не ми беше дадена реалистична възможност от една много силна икономическа върхушка да осъществя своите политики, съчетано с липса на политическа подкрепа", заяви Тръс.

"При влизането си на "Даунинг стрийт" предполагах, че моят мандат ще бъде уважаван и приет. Но грешах. Макар да очаквах съпротива от системата срещу моята програма, аз подцених степента ù", каза тя.

Това беше нейната първа значима политическа изява, откакто миналата година напусна премиерския пост след само малко повече от шест седмици на власт.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук