В мрежата изтече уникално домашно видео, което показва как президентът на Русия Владимир Путин прекарва свободното си време в луксозна вила в Южна Финландия по време на разпадането на Съветския съюз.

Видеото и снимките са публикувани от Yle.fi. Както се посочва в материала, видеото е заснето по време на тайното пътуване на Путин до Финландия през 90-те години. Съдейки по видеото, Путин е бил облечен доста небрежно и се е държал крайно несигурно. Облеклото му се състои от светла риза без ръкави и син спортен панталон Adidas.

Авторите на материала обръщат внимание на факта, че погледът на Путин към празничната трапеза не съответства на публичния образ, който политикът ще създаде за себе си в продължение на много години.

Така че това видео показва колко различен е изглеждал той преди да дойде на власт.

„Ето какъв беше Путин, преди да забогатее: лош анцуг, лоша прическа, лош потник, зает с ежедневни дела“, казва Люк Хардинг, експерт по Русия и бивш кореспондент в Москва на британския вестник The Guardian.

Видеото е заснето във Финландия по време на празника Първи май, според Yle, в началото на 90-те години. 

Yle е получила ексклузивно домашно видео от посещението. За него не е било публично съобщавано преди това във Финландия. Визитата е организирана от финландски бизнесмени, които искат да подобрят търговските отношения с Русия. В съответствие с духа на времето бизнес партньорите били посрещани подобаващо.

Видеото показва как Путин, известен със своята сдържаност, понякога губи самообладание. Докато играе пинг-понг, Путин дори се смее, което е изключителна рядкост. Когато Путин забелязва, че го снимат, той поглежда надолу.

„Най-удивителното е, че Путин се усмихва и изглежда като човешко същество, а не като чудовищната фигура, която е сега“, казва Хардинг.

Докато играе с топката, се появяват маниери на Путин: той постоянно се чеше по врата с лявата си ръка. Бъдещият лидер на Русия почти не забеляза, че го снимат.

Това видео показва клипове от два мача по пинг-понг. Анатолий Собчак, известен като кмет на Санкт Петербург, е в ролята на партньор на Путин, а негови съперници в тренировките са двама бодигардове.

Видеото е заснето в представителната вила на Thomesto Group, която развива бизнес в Русия. Действието се развива на остров Torsø, разположен в Raasepora на южното крайбрежие на Финландия.

Финландската компания Thomesto внасяше суров дървен материал от Русия, така че връзките с лидерите на източната съседка били жизненоважни за нея.

Посещението се състояло в смутно време. Съветският съюз се разпадна през 1991 г. и неговият наследник Русия направи болезнен преход от комунизъм към капитализъм.

Същата година името на Ленинград бе променено на Санкт Петербург и Собчак става негов кмет. Путин работеше като негов помощник и отговаряше за връзките на големия град с чужбина.

В разгара на всичко това обаче Путин и Собчак успяха спокойно да пътуват със семействата си до свободна Финландия и да играят пинг-понг.

Спаринг играчите разбират ролята си - те се съпротивляват достатъчно, но не прекалено, за да може водещото дуо да сигнализира за победа.

Путин е параноичен относно личния си живот. Той не пусна нито едно видео, което да не е с цел издигане на престижа на президента.

Изданието не посочва източника на видеото, тъй като реакцията на Путин на разкрития за личния му живот може да бъде непредсказуема.

Видеоклиповете, показани в историите, са редактирани, тъй като оригиналните кадри били типично закачливо домашно видео. Yle потвърждава автентичността и разполага със стара видеокасета от него.