В комедийни предавания в Русия пропагандистите на Кремъл продължават да отправят заплахи. Този път под прицела им попадна Финландия.

Алексей Журавльов, първи зам.-председател на Комитета по отбрана в Държавната дума, заяви, че финландците са забранили влизането на руски автомобили, но не са споменали нищо за танкове.

Заплахата му бе отправена заради забраната на Финландия за влизане на автомобили с руски регистрационни номера. Финландия е страната членка на НАТО с най-дълга обща граница с Русия. Хелзинки поиска присъединяване към Алианса заради военната агресия на Путин срещу Украйна.

Журавльов не се ангажира с прогноза кога руските танкова трябва да достигнат Хелзинки. Русия планираше нейните танкове да са в Киев за три дни, но вече 575 дни не успява да постигне тази цел. До украинската столица достигнаха единствено руски танкове-трофеи, които бяха изложени на централния булевард "Крешчатик".

Отправянето на безпочвени заплахи е често използвана стратегия от Кремъл, която цели намаляване на западното единство и съответно подкрепа към Украйна срещу руския агресор.

Заради непредизвиканата инвазия в Украйна Финландия изостави политиката си на неутралитет, която поддържаше в продължение на десетилетия, и през 2023 година стана най-новият член на НАТО, за да гарантира сигурността.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук