Над 700 души са починали от Ковид-19 в Съединените щати през последното денонощие, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.

Въпреки че САЩ остават далеч напред на първо място по брой смъртни случаи от причиняваното от новия коронавирус заболяване, те са под 1000 за девети пореден ден, отбелязва агенцията.

През последните 24 часа университетът "Джонс Хопкинс" е регистрирал 705 починали.

САЩ са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с 2,2 милиона потвърдени заразени, над 119 хиляди от които са починали.

В двайсетина щата разпространението на вируса отново започна да се ускорява. Епицентърът на епидемията в страната се измества от Ню Йорк и североизтока към широк пояс, обхващащ юга и запада, отбелязва Франс прес.

Вчера Флорида регистрира рекорден брой нови заразени за едно денонощие - 3822. Губернаторът на най-южния американски щат, републиканецът Рон Десантис, омаловажи тези числа, като каза, че повечето от заразените са млади хора без симптоми.

Страховете от завръщане на коронавируса в САЩ са свързани най-вече с антирасистките демонстрации, които разтърсват страната от седмици, и с подновяването на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, който ще проведе днес митинг в град Тълса, щата Оклахома, отбелязва Франс прес.

В съседна Канада през последното денонощие бяха регистрирани над 400 нови заразени и още близо 50 починали, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

С 409 нови случая на зараза общият им брой достигна 100 629. Починали са 8346 от тези хора, 46 от тях - през последното денонощие.

63 000 човека вече са оздравели. На 11 май броят на възстановилите се за едно денонощие в Канада превиши този на новите заразени за първи път от началото на епидемията.