Германският вътрешен министър Нанси Фезер отчете ръст на престъпленията срещу политици и длъжностни лица в страната.

През 2023 г. са регистрирани 3691 престъпления срещу длъжностни лица, избрани длъжностни лица и партийни представители, 80 от тях са били насилствени, пише Фезер в статия за вестник Welt am Sonntag.

Както отбеляза министърът, година по-рано са регистрирани 1994 престъпления, включително 67 насилствени.

„Жертвите са заплашвани, офисите им са атакувани, домовете им са обсадени, а личната им собственост е повредена или унищожена“, каза Фесер.

В момента Германия преживява опасно нарастване на презрението към политиката и агресивността. „Трябва да спрем тази спирала“, посочи тя.

На 21 май шефът на МВР възнамерява да представи статистика за политически мотивираната престъпност за 2023 г.

Фезер припомни нападението в Дрезден в началото на май срещу члена на Социалдемократическата партия на Германия (SPD), кандидат за изборите за Европейски парламент Матиас Еке.

„Това беше тъжната кулминация на голям брой опити за сплашване, заплахи и актове на насилие през последните седмици.

Трябва да покажем недвусмислено, че една конституционна държава няма да толерира това насилие – нито срещу Зелените, нито срещу политиците от Алтернатива за Германия, нито срещу представители на която и да е друга партия“, увери министърът.

Тя отбеляза, че мишени на атаки не са само политици, насилието срещу доброволци, полиция и спасители е насочено и срещу обществото.

Такива нападатели, според Фесер, трябва да бъдат преследвани, но това е преди всичко въпрос на ресурси. Шефът на МВР добави, че не може да се допусне заплахите да стигнат до местните политици. „Тук има смисъл специално да се затегнат наказанията“, смята Фесер.

Напоследък в Германия зачестиха случаите на нападения срещу политици. Кандидатът на СДП Еке беше хоспитализиран след инцидента в Дрезден и претърпя операция. 47-годишната Ивон Мослер, член на партията Съюз 90/Зелените, също беше нападната.

Освен това в Есен неизвестни нападнаха политиците Кай Гьоринг и Ролф Флайс (и двамата от Зелените) след партийно събитие.

В Шверин беше нападнат регионален депутат от дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия". Германският канцлер Олаф Шолц осъди атаките срещу политици.