За 450 загинали и 26000 заразени в Ню Йорк съобщават агенциите. На всеки 17 минути загива човек.

Същевременно аварийният план е, ако пандемията с коронавируса се влоши, ще се отказва помощ на хората с умствени увреждания и ще се използва лотарийният принцип, пише "Дейми мейл". Това обаче е в разрез с обещанията на американския президент Доналд Тръмп.


Белият дом казва, че досега на никого не е отказан апарат. Но докато кризата се задълбочава, няколко държави въвеждат мрачни планове, които да определят жизненоважните машини.

The streets of the Lower East Side, Manhattan, are empty during the evening rush hour on Friday

Според "Дейли мейл" може да се стигне дори до лотария. Това обаче е опровергано от Доналд Тръмп.

Съединените щати ще започнат производството на такова количество апарати за изкуствена вентилация на дробовете, че ще могат да покрия както собствените нужди, така и да помогнат на други държави като Италия, Великобритания, Испания и Германия.

Това заяви на брифинг в Белия дом президентът Доналд Тръмп.

„Италия се нуждае от апарати, Испания се нуждае от апарати, Германия се нуждае от апарати, те всички искат апарати. Ние ще направи твърде много апарати и ще задоволим нуждите си, но ние също ще помогнем на другите държави.

Boston: Cars are gestured forward as medical personnel from AFC Urgent Care perform Covid-19 testing in the parking lot of their location in North Andover, Massachusetts on Friday

Следващите 100 дни ние или ще произведем, или ще получим в някаква друга форма над 100 000 допълнителни единици”, съобщи Тръмп.

„По света има страни, които са наши приятели и ще помогне на тези държави. Ние сме в такова положение, че може да правим това, което другите не могат”, убеден е Тръмп, който добави, че ще може да прати апарати и на Обединеното кралство.

„Включително на Борис Джонсън. Попитах го как се чувства и първото, което той ми каза е, че на тях им трябват респираторни апарати", добави Тръмп.

Тръмп подписа указ за привеждане в готовност на запасняците в борбата срещу коронавирусната епидемия, оповести прес-службата на Белия дом.

„Подписах указ, който задължава министерството на отбраната и на вътрешната сигурност с пълномощия да се задейства активния резерв на въоръжените сили.

Това ще ни позволи да извършим мобилизация на медицинските работници в нашата борба срещу вируса чрез задействането на хиляди опитни военнослужещи, включително онези, които са минали в оставка”, отбеляза американският президент.