Президентът на Беларус Александър Лукашенко предложи на страните, които искат да имат ядрено оръжие, да влязат в съюз с Минск и Москва.

Той направи съответното изявление в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", чийто фрагмент публикува водещият му Павел Зарубин в своя канал в Telegram.

"Ако някой се притеснява, не мисля, че [президентът на Казахстан] Касим-Жомарт Токаев се притеснява от това, но ако изведнъж все пак някой започне, тогава никой не е против Казахстан и други страни да имат същите близки отношения, каквито ние имаме с Руската федерация.

Много е просто. Трябва само да влезе в съюз с Беларус и Русия и това е: ядрено оръжие ще има за всички", отбеляза беларуският лидер.

Той подчерта още, че това е само негово мнение, но допусна, че разширяването на Съюзната държава е възможно. 

"Ние стратегически трябва да разбираме, че имаме уникален шанс да се обединим", отбелязва той. 

По-рано през май президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев говори за феномена на съюзната държава на Русия и Беларус по време на среща на Евразийския икономически форум.

Според него нивото на интеграция между двете страни е толкова високо, че Москва и Минск имат едно ядрено оръжие за двама.

Припомняме, че по-рано беларуският опозиционер Валерий Цепкало в съобщение в профила си в Telegram съобщи, че президентът на Беларус Александър Лукашенко е приет в болница в критично състояние след среща със своя руски колега "на четири очи", на която са пили чай. 

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук