Централната избирателна комисия на Беларус „отхвърли“ две трети от подписите, подадени за Валери Цепкало, последният представител на „големите трима опозиционера“, които все още са на свобода.

Според експертите това всъщност гарантира на Александър Лукашенко победа в изборите, но такава победа може да се окаже пирова за него, пише "Поглед инфо".

В неделя Беларус започна периода на регистрация на кандидати за президент, който ще продължи до 14 юли. Тези, които успешно преминат етапа на регистрация, ще могат да започнат предизборната кампания от 20 юли. А самите избори, както знаете, ще се проведат на 9 август.

Според ЦИК все още има седем участници в президентската надпревара: настоящият глава на републиката Александър Лукашенко, бившият шеф на администрацията на Парка на високите технологии Валери Цепкало, бившият председател на управителния съвет на “Белгазпромбанк” Виктор Бабарико, бившият депутат Анна Канопатская, съпредседателят на общественото сдружение "Кажи истината" Андрей Дмитриев, Председател на Белоруската социалдемократическа партия “Грамада” Сергей Черечен и безработната Светлана Тихановская.

Но тези дни ЦИК „отхвърли“ две трети от подписите, събрани в подкрепа на Цепкало, единственият представител на „голямата опозиционна тройка“, включваща Виктор Бабарико и блогъра Сергей Тихановски (съпруг на Светлана Тихановская), които все още са на свобода.

Малко хора са чували за Цепкало в Русия, но по белоруски стандарти това е сериозна цифра. Като възпитаник на МГИМО и професионален дипломат, той е бил посланик в САЩ и заместник-външен министър на Беларус, а от 2005 до 2017 г. е директор на Парка на високите технологии, който популярно се нарича „Белоруската силициева долина“. Тук, според информационните експерти, Цепкало постига най-значимите успехи.

Този човек се позиционира като привърженик на многовекторната политика. От една страна, той подкрепя възстановяването на отношенията със Запада, от друга страна, заявява необходимостта от поддържане на съюз с Русия. Ако говорим за вътрешната политика, Цепкало призовава за ограничаване на правомощията на президента, разширяване на ролята на парламента и децентрализация.

„Вероятността обаче Цепкало да успее да защити подписите и да продължи предизборната кампания е изключително малка“, заяви белоруският политолог Дмитрий Болкунец “Най-вероятно той ще излети от състезанието и ще повтори съдбата на Бабарико. Що се отнася до шансовете на Бабарико да продължи кампанията, те са пълна нула”, допълни той.

Според него някои експерти смятат, че на Тихановская все пак ще бъде разрешено да участва в изборите, но самият Болкунец се съмнява в това. „В резултат на това все още имаме трима противници на Лукашенко: Канопатская, Дмитриев и Черечен. В такава ситуация не изключвам притокът на протестните гласове в полза на Черечен , непознат млад човек от “Грамада”, добави той.

Според политолога, липсата на опозиционни кандидати в предизборната кампания показва неспособността на Лукашенко да проведе честни избори. По този начин, Батька всъщност си гарантира победа в изборите, но тя рискува да бъде пирова. „За съжаление, това може да доведе до редовни арести на лидери на общественото мнение и протести, които няма да доведат до нищо добро“, убеден е Болкунец.

Той отбеляза също, че дестабилизацията на ситуацията в републиката не съответства на руските интереси. „Много е опасно. Опитът на други страни показва, че унищожаването на подобни политически системи води до лустрация, търсене на шпиони и други негативи, характерни за „цветните революции“.

Често революция не е възможна, когато лидерът на страната се ползва с подкрепата на населението. Но в случая с Лукашенко виждаме обратното “, заключи експертът.

В същото време Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по външни работи , се съмнява във вероятността от „цветна революция“ в Минск. „Ако говорим за украинския сценарий и сравним Лукашенко и Янукович, то белоруският лидер има съвсем различен опит. Той е политик от различен мащаб.

Освен това украинската опозиция беше широко представена във Върховната Рада, което не може да се каже за белоруския парламент. Майданът също беше подкрепен от украинските олигарси, но те липсват в Беларус”, заяви Кортунов.

От друга страна, според експерта, в политиката „всичко е възможно“. Според него, ако Майдан се проведе в Беларус по сценарий, подобен на украинския, това ще създаде много проблеми от съвсем различен характер за Русия.

„Геополитическите проблеми ще възникнат поради изострянето на отношенията със Запада. Икономически - поради факта, че Беларус е нашият портал към Европа.

Политически и психологически - поради факта, че белорусите са малко по-близки до нас от украинците. Затова е по-добре Москва да се подготви предварително за негативното развитие на събитията “, завърши Кортунов.

Превод: В. Сергеев